GURMEE / MAITSED

2 põhikastet – valge ja pruun

Kahe põhikastme valmistamise oskus kulub igal juhul marjaks ära.

Pruun põhikaste 

5-6 dl

1 hakitud sibul

2 hakitud küüslauguküünt

1 tükeldatud porgand

väike tükk juursellerit või paar sellerivart

50 g võid

2 sl jahu

1 liiter puljongit

1 loorberileht

5-8 terapipart

1 sl sojakastet

½ tl pruuni suhkrut

Sulata pannil või ning hauta porgandit ja sibulat keskmisel kuumusel umbes 8 minutit. Lisa jahu ja kuumuta jahu-võisegu keskmisel või madalal kuumusel pidevalt segades 7–10 minutit, kuni see on pruunistunud. Vala pidevalt segades juurde kuum puljong, sega hoolikalt läbi ning lisa  küüslauk, seller, pipraterad, sojakaste, suhkur ja loorberileht. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja keeda vaiksel tulel ilma kaaneta, kuni kaste on umbes kolmandiku kuni poole võrra kokku keenud. Selleks võib kuluda 45–60 minutit. Vala kaste läbi peene sõela ja maitsesta lõplikult

Valge põhikaste

5 dl

50 g võid

1 väike sibul

4 nelki

2 sl nisujahu

5 dl piima

1 loorberileht

riivitud muskaatpähklit

soola, pipart

Koori sibul ja lõika sektoriteks. Kuumuta potis piim ja pane sibul ja nelk piima sisse. Keeda 5 minutit ja jahuta natuke.

Kuumuta paksupõhjalise poti põhjas või, lisa jahu ja kuumuta pisut, kuid ära pruunista. Võta pott pliidilt ja kalla kuum piim läbi sõela jahu-võisegule ning vispelda kaste ühtlaskes.

Tõsta pott uuesti pliidile ja kuumuta vispeldades 3-4 minutit. Alanda kuumust ja hauta kastet veel umbes 10 minutit. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga.

Back to top button
Close