Kuidas säilitada puu-ja köögivilju võimalikult kaua värskena?

Toidupoed pakuvad aastaringselt puu- ja köögivilju, mis on tihti enne meie toidulauale jõudmist seisnud pikalt ladudes ja poeriiulitel, mille tagajärjel võivad need enda värskuse kaotada. Tihti kipuvad ka viljad kodus kiiresti riknema enne, kui jõuame need ära tarbida. Kuidas saaks aga võimalikult kaua nautida värskeid ja vitamiinirikkaid vilju?

Viljade transportimine koju

Sageli toome puu- ja köögiviljad poest või turult koju kilekottides. See on mugav ja hügieeniline, kuid ainult lühikeseks ajaks. Kondensatsiooni tõttu tekib kilekottides riknemist soodustav niiskus, seega ei tohiks jätta vilju liiga pikalt kinnisesse kilekotti, vaid koju jõudes koheselt need kotist välja võtta. Aga mida teha edasi?

Kui pole plaanis kõiki vilju kohe ära kasutada, siis ei tasu neid korraga ära pesta. Niiskus soodustab bakterite paljunemist ja koju toodud saadused hakkavad nii kiiremini riknema. Vilju võiks pesta vahetult enne toidu tegemist või söömist.

Tihti pannakse ka aiasaadused koos külmkappi, kuid nii ei pruugi need pikalt värskena püsida. Kuna kõik puu- ja köögiviljad ei sobi omavahel kokku, siis tuleks täpsemalt selgeks teha, kuidas vilju säilitada ning millised vilju võib koos säilitada.

Viljad, mida ei tohiks külmikusse panna

Vaatamata sellele, et külmiku ülesandeks on toiduained kauem värskena hoida, siis kahjuks ei kehti see kõigi aiasaaduste kohta. Madal säilitustemperatuur muudab sageli puu- ja köögiviljade maitset, välimust ja tekstuuri. Allpool toome välja mõned viljad, mis külmkapis kaotavad enda omadused.

Tomat. See aedvili, mida botaanikud tegelikult marjaks peavad, ei vaja külmkapi madalat temperatuuri üldse. Vaid paar päeva külmkapis hoitud tomatid kaotavad oma iseloomuliku maitse ja aroomi. Selle asemel tuleks tomateid hoida toatemperatuuril, viljavarred suunaga allpool. Niisugune säilitamine aitab tomateid värskena hoida, kuna nii pääseb varreõnaruse kaudu vähem kuivatavat õhku tomatisse.

Sibul ja küüslauk. Külmiku niiskus kiirendab sibula ja küüslaugu riknemist märkimisväärselt ning tugeva aroomi tõttu ei soovitata neid koos teiste toiduainetega koos hoida. Sibul ja küüslauk tasub panna eraldi paberkottidesse, teha neisse väikesed õhuaugud ning hoida pimedas, kuivas ja jahedas panipaigas.

Kurk ja paprika. Pikemat aega külmikus säilivad kurgid ja paprikad kaotavad enda krõmpsuva tekstuuri. Seega soovitame need külmikusse panna alles siis, kui mingi osa viljadest lõigatakse lahti. Kui aga köögis napib pimedaid ja jahedaid hoiukohti aiasaaduste säilitamiseks, võib paprikat ning kurki säilitada ka külmiku köögiviljasahtlis. Sellisel juhul kuivatage need hoolikalt ära ja keerake niiskuse eest kaitsmiseks ühekaupa paberkäterätti.

Viljad, mis ei sobi omavahel kokku

Enamus küpseid puuvilju ja mõned köögiviljad eritavad etüleeni – gaasi, mis soodustab riknemist. Melonid, pirnid, ploomid, virsikud, avokaadod, kiivid, õunad ja sibulad on ühed suurimad etüleeni eritajad, seevastu küüslauk, arbuus, porgand, kõrvits, kurk ja brokoli on etüleeni suhtes kõige tundlikumad. Seega tuleks vältida nende saaduste omavahel kokku panemist.

Ei kinnistele karpidele

Ärge hoidke puu- ja köögivilju kinnistes karpides ega tihedalt suletud nõudes – nii on häiritud õhu liikumine ja seetõttu kiireneb mädanemisprotsess. Kõige paremini sobib aiasaaduste säilitamiseks lahtine puit- või plastkast. Plastiku suurimaks eeliseks on see, et seda on lihtne pesta ja desinfitseerida, plastik ei ima endasse lõhnu, ei mädane ega hallita ning seega ei nakata ka seal hoitavaid aiasaadusi. Puu- või köögivilju kastis hoides tuleks neid paberkäterätikutega vooderdada ning säilitades aiasaadusi mitme kihina üksteise peal, tuleks ka iga kihi vahele laotada paberkäterätid, mis kastist liigse niiskuse endasse imavad.

Antud säilitamisviis sobib hästi suuremas koguses õunte, kartulite ja porgandite (kui need on pesemata) hoiustamiseks. Lisaks võib kartulikasti panna ka mõne õuna, kuna see etüleeni eritav puuvili aitab suurepäraselt kartulite säilimisele kaasa, pidurdades idude kasvu ja kaitstes närtsimise eest. Siiski tuleb õunte ja õunakasti puhul tähelepanelik olla ja mõne õunaga „rikastatud“ kartulikasti regulaarselt sorteerida, kuna üks mädanema läinud õun võib kergesti rikkuda terve kasti vilju.

Kuidas õigesti külmutada vilju?

Kui puu- või köögivilju on nii palju, et hoiunipid neid kõiki värskena säilitada ei aita, siis tasub panna ülejäägid sügavkülma. Järgnevalt jagame paari lihtsat nõuannet, kuidas aiasaadusi külmutada:

  • Peske külmutatav puu- ja köögivili hoolega puhtaks. Aedvilju on hea ka korraks keeva vee sisse kasta ehk blanšeerida. Blanšeerimine lagundab aedviljade riknemist põhjustavad fermendid.
  • Koorega puuviljad tasub ära koorida, suuremad aga väiksemateks tükkideks lõigata.
  • Mõned puuviljad, nagu õunad, virsikud ja nektariinid, kipuvad tumenema. Selle vältimiseks kastke puuviljatükid hetkeks vee ja sidrunimahla segusse.
  • Enne külmutamist kuivatage aiasaadused, laotage paberkäterätikule ja laske täielikult ära kuivada.
  • Kasutage külmutamiseks spetsiaalseid plastkarpe või kilekotte. Kindlasti ei tasu kasutada klaasist anumaid, sest need võivad külma käes puruneda.
  • Jätke karpidesse või kottidesse veidi rohkem ruumi, kuna külmudes aiasaadused paisuvad.
  • Külmutatud puuviljad on soovitatav ära kasutada 12 kuu, köögiviljad aga 18 kuu jooksul.

Vaata lisaks

Suuhügienisti 7 näpunäidet, kuidas kodustes tingimustes hoida hambaid valgetena

Inimeste hammaste värvused on erinevad, kuid pea igaüks soovib säravvalgeid ja puhtaid hambaid. Valgendavate protseduuride …