PERSOONPUHKUS

Madli Vilsar: Teekond sisemise rahuni!

Endine modell ja Miss Estonia 2011 MADLI VILSAR (28) võttis ette füüsilise teekonna ja vaimse otsimisretke Aasiasse. Kaunitar tundis, et tema elu oli teelahkmele jõudnud, ning otsustas kõike korra distantsilt vaadata.

WOWEesti.ee uuris kuidas vapper naine üksi Balil ja Tais seikles.


Kuidas sa tulid mõttele üksinda teisele poole maakera minna? Kus sa oled käinud ja kuhu su tee sind veel võiks viia? 

Kuna mul oli kindel plaan mina meditatstioonilaagrisse Taisse, kus põhimõtteliselt tuleb nagunii üksi olla, siis lisasin sinna veel paar sihtkohta, et põnevam oleks. Kuna ma olen võistlustel ka alati üksi käinud ja mul on veel paar sõbrannat, kes armastavad üksi reisida, siis on tekkinud sellest selline huvitav ja rahustav hobi. Teed, mida tahad, lähed kuhu tahad ja oled täpselt selline nagu tahad, keegi ei hädalda ja vingu, ega kritiseeri kõrval. See teeb puhkuse nii palju nauditavamaks. Kindlasti tahan veel avastada Lõuna-Ameerikat ja Kesk-Aafrikat

Kas on midagi, mis sa üksinda reisides enda kohta õppinud oled, mida sa oleksid tahtnud varem teada? Kuidas see sulle mõjunud on?

Üksinda reisimine õpetab palju iseennast usaldama ja endasse uskuma. Kui käia grupiga, siis ikka keegi loodab kellelegi ja eksitakse ära, sest keegi ei pannud tähele, kui pidi seda tegema jne. Üksi olles tead, et oled vaid sina ise, kellele loota saab ja tegelikkuses juhtub palju vähem jamasid ja eksib palju vähem ära, sest kõik meeled on alati erksad. Saangi õelda, et õppisin seda, et ma saan hakkama palju rohkemaga, kui ma elusees arvata oskasin. Kindlasti kõige suurem mõju seisneb selles, et ma kinnitasin endale, et minu isiklikuks õnneks ei ole vaja asju ja riideid ja kallist elamist, sest ma elasin terve aja vaid ühe seljakotitäie asjadega, ööbisin hostelites ning meditatsioonilaagris polnud isegi elementaarseid pesemisvõimalusi, aga ikka oli parem ja kergem olla. Seega tegelikult ei ole õnneks vaja üldse palju materiaalseid väärtusi, vaid vabadust, aega ja tervist ja seda kerget tunnet peas. Ma olen rohkem kui kindel, et kui hoiame oma vaimu tervena, aitab see ka füüsisel tervem olla ja kõik asjad tulevad paremini välja. Meie ühiskonnas on see tihti teistpidi. Inimesed rügavad nina verest välja oma kiire-kiire elustiiliga, et saaks ikka rohkem asju endale lubada ja parema maja nimg kallima auto osta, aga unustatakse ära, et sellel kõigel ei ole mingit väärtust, kui lõpuks meel haige on, lapsed kurvad, emmed/issid väsinud ja kurnatud ning jõudu seda kõike kokku ostetut nautida ei ole kellelgi. Ma tunnen nüüd rohkem kui enne, et see, kuidas mina täna mõtlen on minu jaoks õige ja jätkusuutlik ja ma ei pea arvama ja tegutsema materialistlike ühiskonna normide järgi. Ma eelistan panna number üheks oma vaimu ja hinge ja seda tervena hoida ja elada õnnelikult, mitte teiste jaoks asju “õigesti” tehes. 

Kas sul on mõni nipp või soovitus, kuidas üksinda teel olles ebavajalikku tähelepanu vältida? Tunned sa ennast turvaliselt?

Üksinda ringi seigeldes tuleb kindlasti esimese asjana riietuda vastavalt selle riigi kultuurile, kus sa paikned, austada selle koha kombeid ja traditsioone, ning õppida ära mõned kohalikud väljendid. Mida rohkem sa välja näitad, et sul on siht selge ja enesekindlus laes, seda vähem sind ka ebameeldivalt tülitatakse. Õpid karmilt “EI” ütlema, kui näiteks tüütutest müüjatest eemale soovid saada ja pead lihtsalt kõrvad ja silmad alati nö lahti hoidma. Kindlasti ei tohiks käia ringi klapid peas ja kindlasti ei tohiks ennast purju juua. Ma elan ka praegu pealinnas, ehk samamoodi nagu siingi tuleb hoida meel terav ja mitte liikuda uisapäisa öösiti ringi kahtlastes kohtades, sama kehtib ka reisimisel. Mina tundsin ennast väga turvaliselt, võib-olla juba sellepärast, et ma olen lihtsalt nii pikk. Samuti oli mul kaasas spetsiaalne turvakott, kus sees olid dokumendid ja ka elektroonikale oli eraldi turvakott. Aasias on üldiselt inimesed sõbralikud ja heatahtlikud. 

Foto: erakogu

Kuidas sa üksindusega hakkama saad? 

Ma leian, et suur vahe on üksinda olemises ja üksindusel. Sa ei saa olla üksik, kui sa oled iseenda parim sõber. Kõik elus on mööduv, aga sina ise jääd endale lõpuni. Iseenda seltskonna nautima õppimine on oskus, mis garanteerib sulle elus väga palju meelerahu. Mina ööbisin hostelites, seega seal oli alati palju inimesi, samuti ka teisi üksi reisijaid, kellega suhelda ja söömas käia jne. Kindlasti ei võrdu üksinda reisimine üksik olemisega, vaid hoopis vabadusega. Sa sööd, käid, teed mida tahad ja naudid kõik täpselt nii kuidas soovi on. Kui tahad suhelda, saad teiste reisisellidega suhelda, kui tahad vahepeal rahu siis kondad üksi ja see vabadus valida, ilma, et keegi solvuks, hädaldaks ja vinguks on meeletult vabastav.

Mis on su tulevikuplaanid? Mis on sinus muutunud Eestist eemal olemisega? 

Minu praegune plaan on seda kõike laagris õpitut rakendada igapäevaelus ja kõik tulevased arenguvõimalused, uksest sisse lasta. Ma otsustasin, et kõige pikem plaan on olla rahulik ja õnnelik. Alati kõik küsivad, et kuidas töö ja karjäär ja maja ja asjad, aga vähe küsitakse, kas sa tegelikult ka õnnelik oled. Seega, minu plaan on lihtne. Olla õnnelik. 

Kas sa oled oma teekonnalt leidnud seda, mida otsima läksid?

Selle teekonnaga on kindlasti selline lugu, et see kaks kuud rännakut ja 10 päeva meditatsiooni laagrit oli vaid kõige suurema algus. Ma võtan seda kui esimest sammu, eks loodetavasti saab seda progressi ja arengut juba varsti tunda.

Foto: erakogu

WOWEESTI.ee – Elu täis üllatusi!

Back to top button
Close