GURMEE / MAITSED

Vaata, milliseid kohvijooke on võimalik valmistada espressomasinaga

espresso
Kohvijook ja šokolaad. Foto: PantherMedia/Luigi Morbidelli/Scanpix

Espressomasin ei ole kaugeltki ainult espresso valmistamiseks. Olenevalt masinast on täisautomaatse espressomasinaga võimalik valmistada kuni paarkümmend erinevat kohvijooki.

Reval Café turundusjuhi Maarja-Triin Krabi sõnul on eestlaste kohviteadlikkus teinud järsu hüppe. “Kui 2000. aastate alguses ei näidanud eestlased üles erilist kirglikkust espresso vastu eelistades muuhulgas ka kohvikus tellida pigem filtrikohvi, siis nüüdseks on kõige populaarsemateks kohvijookideks kujunenud just espresso-põhised piimakohvid nagu caffè latte ja cappuccino ning ka kangemapoolsed espressojoogid, mis võetakse eestlaste poolt üha enam omaks,” selgitas Krabi.

Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel leiab, et eestlaste kohviteadlikkus on tõusnud tänu espressomasinate paremale kättesaadavusele. “Sajandi alguses oli espressomasin nii-öelda luksuskaup, mida said endale lubada vaid vähesed. Kuna praeguseks on müügile jõudnud nii odavama kui ka hinnalisema klassi täisautomaatseid espressomasinaid, siis on tänu elatustaseme tõusule võimalik enamikel kohvisõpradel leida sobivas hinnaklassis kohvimasin,,” kirjeldas Sahtel. Olenevalt masina funktsionaalsusest on võimalik tänapäevase espressomasinaga valmistada kuni paarkümmend erinevat kohvijooki. “Kuigi nimi võib olla petlik, siis saab täisautomaatse espressomasinaga valmistada nii kanget musta kohvi ehk espressot kui ka erinevaid kohvijooke: piimakohvidest cappucinot, caffé lattet ning  teisigi espresso-põhiseid piimajooke,”  lükkab Sahtel ümber sagedase eksiarvamuse espressomasinate kohta.

Reval Café turundusjuht ning Saeco espressomasinate esindajad selgitavad, mida kujutavad endast erinevad populaarseimad espressokohvid ning espressopõhised piimakohvid:

Espressokohvid

Espresso on tõeline Itaaliast pärit kohvigurmaani jook, mis on kõikide espressomasinate alustalaks. Tegemist on 30-35 milliliitrise kange väikeses tassis serveeritud kohvishottiga, mida kroonib külluslik pähkelpruun siidise ja tiheda tekstuuriga crema kiht. “Kohvile tekkiv crema kiht on espresso kvaliteedi näitajaks – tõelisel espressol peab olema 3-4mm paksune kuldjas kohvivahu kiht,” lausus Sahtel.

Ristretto ehk lühikese espresso valmistamisel kasutatakse kuni poole vähem vett. “See on tugeva kontsentratsiooniga 20-25ml kohv, mis on väga intensiivne ergutaja, kuna joogiks kasutatav espressoubade kogus on sama, kuid kasutatav veekogus poole väiksem,” kirjeldas Saeco esindaja tuues välja, et ka ristrettot serveeritakse väiksesse espressotassi.

Espresso doppio ehk kõnekeeles topelt espresso puhul serveeritakse espressoga võrdväärne kogus kanget kohvi, mille valmistamiseks on kasutatud topelt kogus kohviube. “Topeltespressol on ka väga kange kohvijook, tuues esmakordsel proovimisel nii mõnelegi lausa pisara silma,” tõdes Karmo Sahtel. Topelt espressot serveeritakse samuti väikeses espressotassis.

Espresso lungo ehk pikk espresso on tavapärasest espressost pea poole suurem kohvijook. Valmistamiseks kasutatakse võrreldes espressoga topeltkoguses vett. “Espresso lungo on meie mõistes siiski kange must kohv. Kergema aroomi ja kontsentratsiooniga kui ristretto või espresso ning seetõttu espresso joomisega alles alustavale inimesele meelepärasem,” nentis Saeco espressomasinate esindaja. Lungol on ka paksem espressovahu kiht kui tavalisel espressol, ristrettol või topeltespressol. Seda serveeritakse keskmise suurusega espressotassist.

Caffé crema on espressojookidest kõige õrnem espresso. Valmistamiseks kasutatakse küll espressoga võrdväärses koguses kohviube, kuid kordades rohkem vett, muutes seeläbi kohvi aroomi mahedamaks. “100-140ml caffé crema on eestlaste maitse-eelistustele espressojookidest kõige sobivam, kuna eestlane eelistab pigem suuremat tassi kohvi kui pisikest kanget kohvishotti. Lisaks kaunistab caffé crema rikkalik vahukroon, muutes seeläbi joogi maitse eestlasele harjumuspärasemaks,” lausus Krabi.

Espresso-põhised piimakohvid

Cappuccino on eestlaste seas üks armastatumaid piimakohvisid.  “Cappuccino on täiuslik harmoonia espressost, piimast ja piimavahust, kus kolmandiku joogist moodustab espresso, kolmandiku piim ning viimase kolmandiku kohev piimavaht,” selgitas Sahtel lisades, et traditsiooniliselt juuakse cappuccinot pigem hommikuti, kuna joogi valmistamiseks kasutatav piimakogus segab õhtuti uinumist. “Samas on espressomasinatel võimekus valmistada ka nii-öelda beebi cappuccinot, mis on tavalise cappuccino miniversioon ning sobib ideaalselt ka hilisõhtuseks naudinguks,” nentis Saeco espressomasinate esindaja. Krabi lisas, et nii cappucino kui ka caffé latte on vaieldamatult eestlaste lemmik piimakohvijoogid.

Caffé latte ehk piimakohvide kuninganna sobib eelkõige neile, kes eelistavad maitselt lahjemat kohvijooki. “Caffé lattet, mis koosneb kahest kolmandikust kuumast piimast ja ühest kolmandikust piimavahust, juuakse Eestis pigem ühe espressoga, kuid kuna eestlaste teadlikkus on tõusnud, tellitakse ka caffé lattet üha enam topelt espressoga,” tõdes Reval Café turundusjuht Maarja-Triin Krabi.

Flat white on eestlaste seas veidi vähem tuntud piimakohv, mis suuresti sarnaneb caffé lattele, kuid mille piimakogus on poole väiksem. “Kui caffé latte puhul domineerib joogis piima maitse, siis flat white puhul domineerib jooki selgelt kohvi maitse, mida toetab tagasihoidlik vahustatud piimakiht,” lausus Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel. Samuti on tegemist koguselt väiksema piimakohviga – kui cappuccino on tavaliselt 180ml ning caffé latte 250ml, siis flat white vaid 140ml kohvijook.

Close
Close