GURMEE / MAITSED

Talveõhtute kaaslane: kuldne kurkumipiim

Jäiste ilmadega terveks jäämiseks on oluline end nii väliselt kui sisemiselt kaitsta. Tihti ei piisa ainult soojast kampsunist ja tutimütsist — oluline on ka oma tervise eest hästi hoolt kanda, et see pikale talveperioodile vastu peaks. Immuunsüsteemi tugevdamiseks on üks parimaid imevahendeid päikesekollane kurkum, mida saab lisada nii toitudele kui jookidele. 

Kurkum, rahvakeeles tuntud ka kui India safran, on palavalt armastatud vürts Lõuna-Aasiast. See on asendamatu koostisosa karripulbri segus, mis värvib toidu kaunilt kollaseks ning lisab veidi vürtsikat maitset. Kurkumijuur kuulub ingveriliste sugukonda ja sarnaneb Eesti köögis armastatud ingveriga ka maitseomaduste poolest. Vaid teelusikatäis kurkumipulbrit võib põsed pikaks ajaks õhetama panna, nii et tundlikuma maitsemeelega esmakordsed proovijad võiksid kogust pigem järk-järgult suurendada. Kerge vürtsisuse tõttu sobib kurkum suurepäraselt mõne pehmelt neutraalse maitse juurde.

Kurkumijuur ja -pulber. Pilt: Shutterstock.com

WOWEesti.ee selletalvine lemmik kurkumiretsept on eriti lihtne. Kurkumipiim ehk kuldne piim on ideaalne soojendus rõsketel talveõhtutel ja sobib ka nostalgilise meepiima tervislikumaks asendajaks. Kuldse piima valmistamine on imelihtne: tuleb võtta vaid hästi meelepärane taime piim (näiteks Oatly iKaffe kaerapiim on sobivalt neutraalse maitsega ja vahustub hästi) ning soojendades segada kurkum piima sisse. Parima maitseelamuse saamiseks tasub piim vahustada ning vahustamise ajal kurkum juurde segada. Tervisele ühtviisi hästi mõjub aga nii vahustatud kui lihtsalt soojendatud kuldne taimepiim. 

Kurkumi puhul on oluline vaid tähele panna, et selle kasutegurite omandamiseks on vaja teatud tingimusi. Kurkum imendub kõige paremini kas koos rasvase toiduga (milleks sobib hästi rammusam taimepiim) või koos musta pipraga. Seega võivad erilise vürtsiarmastajad oma talvejoogile ka veidikene musta pipart lisada. Lisaks piimale sobib kurkum hästi ka rammusamate karride, hautiste ja muude pajaroogade sisse. 

Kurkum on algaval talvehooajal eriti kasulik, sest see võitleb organismis põletike vastu ja omab tugevaid antioksüdantseid omadusi. Tänu antioksüdantidele pidurdab see keha vananemist ning võib kaitsta keha isegi vähirakkude tekkimise eest.

Kurkum on oluline osa tasakaalustatud toitumisest ning sellega liialdamist ei ole vaja karta. Seega tasub varuda vastavalt eelistusele kas kurkumipulbrit või värsket kollajuurt koju ja hakata end talveks ette valmistama. 

Close
Close